Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Listopad 22, 2018, 06:23:38
Forum Pomoć Traži Prijava Registracija
Novosti: www.budenje.hr
Forum za razumijevanje hiperaktivnih sanjara i ADHD-a

+  My Community
|-+  www.budenje.hr
| |-+  Sa stranice udruge Buđenje
| | |-+  Komentar knjige Hiperaktivni sanjari
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] Ispis
Autor Tema: Komentar knjige Hiperaktivni sanjari  (Posjeta: 9258 )
tabasco
Član junior
**
Postova: 126« : Lipanj 27, 2011, 03:20:38 »

Evo jedan zanimljiv i slikovit komentar hiperaktivnih sanjara:

Budući da su "akteri" naše knjige neortodoksna skupina, odlučile smo napisati neortodoksni zaključak, u kojem smo odlučile iznijeti našu sliku hiperaktivnih sanjara, koja se formirala pod dojmom čitanja knjige. Kad pomislimo na hiperaktivne sanjare, u glavi nam se počne odmotavati filmska vrpca i projekcije iskaču na bijelo platno... Kinematograf braće Lumier počinje vrtjeti film, a uz pratnju tonova pozadinske glazbe, pojavljuje se naslov - Hiperaktivni sanjari. Niz slika - koje, kao kakvi simboli, savršeno ilustriraju sve njihove osobine - poput vatrometa obasjavaju tamni prostor zamračene dvorane; izmjenjuju se boje, intenzitet i zvukovi. Raskoš i veličanstvenost svjetlećih natpisa kao vizualni pandan Händel-ovoj Glazbi za kraljevski vatromet.

Prva asocijacija na hiperaktivne sanjare je misaoni parni stroj! Mozak u obliku velikog uskuhanog stroja koji neprestano radi punom snagom: povezuje, mašta, promišlja i stvara.

Zatim vlak, predvoden lokomotivom entuzijazma, koji jureći prelazi sve vrste krajolika: pustinju, stepu, tajgu, šumu, obalu, savanu, prašumu, grad, selo.... – ugljen koji ga pokreće je emotivni žar, hiperznatiželja koja rasplamsava vatru žudnje za spoznajom. Njihov um doživljavamo kao vlak koji simultano vozi na više kolosjeka – razmišlja o nekoliko stvari odjednom, žuri, i od silne nestrpljivosti razdvaja misli u više smjerova te ih sve spaja na kolodovoru nove spoznaje. Vjerojatno zato brzaju u govoru, uskaču si u riječ, govore nerazumljivo i, na prvi dojam, besmisleno – kao kakva lutka na navijanje i ptica pričalica istovremeno.

Slika koja također može predstavljati vizualni sinomim za ovu skupinu jest dijete koje zaigrano skakuće livadom i svemu se divi, čudi, smije... sve ga uveseljava i raduje. Nevinost – naivnost – znatiželja drže se za ruke i plešu u krug; kao na Matissovoj slici La Danse, dominiraju energični pokreti, tijela se izvijaju i tvore harmoničnu kompilaciju zadivljene zaigranosti željne saznanja.

U slikovnom nizu slijede tango i crvena boja... kao simboli strasti za znanjem; zanos, i gotovo požuda, za spoznavanjem novoga i za kreativnim stvaranjem originalnoga. Akceleracija ritma latinoameričkog plesa pojavljuje sa kao furiozna tahikardija spoznaje gladnog srca; žudnja za otkrivanjem u kulminaciji tonova pretvara se u ljubavnu opsesiju.

Slijedi scena ptice trkačice – metafore hiperaktivnog uma – koja prolazi naslikanim cestama; ne pada s litice, nego ju prelijeće; i sustiže vuka na raketi. Kao čarobni grah, sanjari prerastaju realnost i zadiru u atmosferu fikcije, gdje je za vuka ono nemoguće, za pticu trkačicu ono lako moguće.

I na kraju putopis prirode. Oblak – kao simbol lebdeće i neuhvatljive mašte, koja mijenja oblike na kontinuumu beskonačnosti. Te vodopad, jer je prirodan (a oni su prirodni, jer su slobodni), i zato što neprestano pada i teče; nježne kapi, ujedinjujući se u snažan vodeni plašt, proizode energiju; kao što hiperaktivni sanjari snagom svojih misli proizvode novo i drugačije.
Maja Jerčić i Nives Novak, studentice treće godine Filozofskog fakulteta, odsjeka za pedagogiju

Komentar možete vidjeti tu: http://budenje.hr/knjiga_hiperaktivni_sanjari_komentari.php#komentar
Evidentirano
 Str: [1] Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  


Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.18 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!