Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Lipanj 19, 2019, 11:51:16
Forum Pomoć Traži Prijava Registracija
Novosti: www.budenje.hr
Forum za razumijevanje hiperaktivnih sanjara i ADHD-a

+  My Community
|-+  Hiperaktivni sanjari i ADHD
| |-+  Pozitivno!
| | |-+  Karakteristike Indigo Djece
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] Ispis
Autor Tema: Karakteristike Indigo Djece  (Posjeta: 41812 )
karaka
Novi član
*
Postova: 16


« : Prosinac 12, 2008, 11:50:51 »

    

 Puno se priča o INDIGO djeci, pa rekoh evo i sa vama ću podijeliti jedan članak koji sam napla na netu i jako mi se svidio, i malo me natjerao na razmišljanje...možda u nekim djelovima zvuči  neobično, u nekim djelovima zaista prepoznajme svog hiperaktivca...pa i vi pročitajte .
   

 
      Š? Š? Š?

Ova su djeca osobito nadarena, ali se mogu pobuniti ako se s njima ophodimo kao s malom neukom djecom ili ih želimo podučiti nečemu što već znaju. Teško se pokoravaju krutim pravilima i tradicionalnim ulogama. Često ruše pravila i sustave.

 
   

 
     


Obično tu svoju dozu buntovništva zadržavaju i do odrasle dobi, međutim često je riječ o suptilnoj, mudroj vrsti suprostavljanja kojom zapravo postaju izuzeti od očekivanih pravila. Za njih birokracija kao da ne postoji. Neki bi ih nazvali i izvrsnim manipulatorima. Odbijaju slijediti zapovjedi i upustva osim ako im zaista dobro ne objasnite zašto bi nešto trebali napraviti. Ne možete im nabiti osjećaj krivnje -jednostavno morate imati snažne argumente. To su ona djeca koja nam postavljaju bujice "nemogućih" pitanja (na koja mi i prečesto neznamo odgovor!).


Veoma su kreativna i mogu raditi više stvari odjednom, zapravo lako im nešto drugo odvuče pažnju i skloni su skakati sa jedne stvari/teme/aktivnosti na drugu. Imaju problema sa strpljenjem te teško čekaju red. Teško se nose s rigidnošću i jednodimenzionalnošću našeg (i većine) obrazovnih sustava. Školu često smatraju nužnim zlom i jedva čekaju da završi. Stoga nije rijetko da mnogi od njih naprasno prekidaju školovanje iako su veliki zaljubljenici u knjige i učenje kao takvo. Mnoga indigo "djeca" ostaju s par ispita do diplome i nikad ne završe fakultet/e koje su započeli.


Njihovi su interesi intezivni i strastveni te potpuno uranjaju u područja koja ih zanimaju, na specifičan hologramski način. Istovremeno vide i cjelinu i djeliće od kojih je sastavljena.

Mnogi su indigovci, mladi i oni stariji, strastveni zaljubljenici znanstvene fantastike, mitologije, priče o vilama i čarobnjacima, parapsihologije, igara uloga; zapravo svega što inspirira i potiče njihovu maštu i predstavlja im intelektualni izazov. Skloni su povlačenju u intimni svijet knjiga i mašte i zapravo preferiraju samoću ili uski krug bliskih osoba. Velike gužve ih pomalo plaše i odbijaju.

Indigo djeca (i odrasli) su često frustrirana lošim načinima na koje se neke stvari rade te znaju bolje načine. Karakterizira ih i ekstremna fizička i emotivna osjetljivost. Izuzetno su osjetljivi na intezivne mirise, buku, vrućinu, jarke boje i gužve. Znaju patiti zbog pretjerane izloženosti svim tim podražajima suvremenog svijeta. Mogu biti skloni različitim alergijskim oboljenjima i problemima s dišnim sustavom. Nužna im je povremena samoća, tišina i mir. Potrebno im je vrijeme za njih same kako bi obnovili svoje (spiritualne) baterije. Senzibilna su za tuđe probleme i patnje i često za malu djecu neobično svjesna generalnih problema čovječanstva, poput ekološkog zagađenja, ratova i gladi. (Prema Lorri Johnson, na http://www.sunfell.com

Neka indigo djeca imaju i potpuno suprotno ponašanje te su hladna i tvrdoglava i uopće ne pokazuju empatiju za druge. Znaju biti sklona snažnim neobuzdanim izljevima bijesa, te općenito imaju problema sa ljutnjom. ( prema Wendy Chapman, http://www.metagifted.org.

Ove se karakteristike obično vežu uz novije indigo generacije, koje se rađaju bez zaštitnih slojeva u auri te su još senzibilnija na bombe informacija kojima ih svijet svakodnevno zasipa, a uz to nemaju adekvatnu podršku roditelja i okoline. Njihova im hladnoća i ljutnja postaju dragocjeni obrambeni mehanizmi, ali ih i udaljavaju od njihove životne misije. Više o prevenciji i rješenjima ovih problema možete naći u poglavljima Indigo generacije i Savjeti za roditelje indigo djece.

No sva indigo djeca imaju snažno razvijenu intuiciju. Naravno često nisu svjesna da se radi o tome, katkada se to događa kroz snove ili vizije, ponekad kroz niz podudarnosti koje povremeno primjećuju, a najčeće se radi o jednostavnim slutnjama koje se ostvare. Drugima se može činiti da su iznimni srećkovići, jer im se mnoge želje ostvaruju, ali indigo djeca znaju da smo mi sami stvaratelji svoje sreće i jednostavno se ravnaju po tom zakonu, usklađujući se s ritmovima prirode i svojim Višim vodstvom.

Indigo djeca (i odrasli) posjeduju izuzetan detektor laži. Takva djeca imaju duboke, mudre, "stare" oči kojima kao da gledaju ravno u vašu dušu i kojima je nemoguće slagati. Laži i manipulacije ih zbunjuju, rastužuju i razljućuju-posebno ako su zlonamjerene. Stoga, često postaju gorljivi istjerivači pravde i istine. Obično upravo indigo djeca "stoljetne" obiteljske drame i tajne iznose na svjetlost dana.

Osjećaju se povezana sa svim ljudima te katkada sa sobom nose strašan osjećaj boli i univerzalne patnje. Događa se i da ova djeca na sebe preuzimaju ulogu roditelja (roditeljima, braći i sestrama, ostaloj djeci, svijetu) još u najranijoj dob te postaju "starmala" i čitav život na leđima nose tu nepotrebnu, preveliku odgovornost. Jako rano su sposobna apstraktno razmišljati te su iznadprosječno inteligentna i nadarena.

Drunvalo Melchizedek tvrdi (prema časopisu The Spirit of Ma`at, Volume 1, iz Kolovoza 2000.) da postoji i genetska promjena kod ove djece, promjena unutar DNA strukture. Međutim za to još uvijek nema jasnih znanstvenih dokaza. Isti autor navodi i da je IQ čovječanstva naglo porastao s dolaskom ove djece jer je među njima prosjek kvocjenta inteligencije 130.

Izgleda da takva djeca često u ranoj dobi doživljavaju različite oblike zlostavljenja ili doživljavaju neku veliku traumu (smrt roditelja, napuštenost i odbačenost, bolest isl.). Takvi problemi na njih mogu dvojako djelovati. S jedne strane takva ih iskustva naprosto tjeraju da se okrenu sebi, unutra i da traže duhovno vodstvo i utjehu, te ih čine senzibilnima i empatičnima. Zbog toga bi mogli zaključiti da je upravo takva okolina generator njihovog razvoja. Crno nije uvijek crno.

S druge strane mogu popustiti pritisku i "zaboravivši" svoju misiju postati sklona zlouporabi različitih droga i alkohola, delinkventnom ponašanju čak i suicidu. Mnogi autori koji se bave problemima ovisnosti često pišu kako su ovisnici zapravo izuzetno senzibilne i duhovnosti sklone osobe. Možda to objašnjava i zašto su gotovo jedine relativno uspješne metode liječenja ovisnika upravo one povezane s religioznim sustavima i duhovnošću?!

Nažalost često se događa da izuzetna senzibilnost i talenti indigo djece naiđu na nerazumijevanje i ismijavanje, njihove se vizije i mudrost često smatraju poremećajem, bolešću ili u najblažem slučaju rezultatom bujne mašte. Mnoga su od ove djece svrstana u kategoriju poremećaja u ponašanju, poremećaja deficita pažnje (ADD - Attention Deficit Disorder) ili nekog drugog oblika hiperaktivnosti jer se smatralo da imaju problema s pažnjom, disciplinom te se teško koncentriraju na nastavne sadržaje. Međutim, čini se da zapravo obrazovni sustav nije dorastao njihovim sposobnostima i da se ovakva djeca jednostavno dosađuju zbog sporosti i preplitkog sadržaja informacija koje im se u većini škola nude. Ukoliko im date temu koja će ih zaista zainteresirati i biti im izazov vidjet ćete naglu promjenu njihove koncentracije i vjerojatno stvarnu demonstraciju njihovih izuzetnih intelektualnih sposobnosti i zadivljujuće kreativnosti.

Mogli bi reći da se indigo djeca rađaju s izuzetnim potencijalima, ali o obitelji i sredini u kojoj se nađu ovisi hoće li se te mogućnosti zaista (i kada) izraziti. Potrebna im je naša potpora i ljubav kako bi otkrili sebe.
Evidentirano
tabasco
Član junior
**
Postova: 126« Odgovor #1 : Siječanj 26, 2009, 06:35:33 »

Ovo je isto iz jednom teksta od prije mozda 5 godina...

"Starija djeca (otprilike 7-25 godina) koju nazivamo Indigo djecom i još novija generacija koju nazivamo Kristalna djeca imaju neke zajedničke osobine. Obje generacije su jednako osjetljive i duševne i imaju značajne životne ciljeve. Uglavnom se razilikuju prema temperamentu. Indigo djecu karakterizira duh ratnika, budući je njihova kolektivna svrha uništiti zastarjele metode koje nam više ničemu ne služe.
Za razliku od njih, Kristalna djeca su blage i mirne naravi. Oni sasvim sigurno ponekad imaju napade mušićavosti, međutim ta su djeca uglavnom obzirna i bezbrižna. Za generaciju Kristalne djece bilo je to što su im Indigo djeca utirala putove. Indigo djeca su predvodnici koji nose mačete i odsijecaju sve čemu manjka integritet"
Evidentirano
ela
Član junior
**
Postova: 55« Odgovor #2 : Siječanj 27, 2009, 10:38:38 »

ja sam o indigovcima čitala još prije nekoliko godina i pratim sve o tome,ne znam što bih rekla..svatko od nas može prepoznati svoje dijete kao indigo ili kristalno dijete,,jer naša djeca doista i jesu posebna,drugačija, nekako SVOJA..kako god ih mi nazivali..bitno je da ih mi volimo i podržavamo..
Evidentirano
pjevacica
Član
***
Postova: 176


« Odgovor #3 : Siječanj 27, 2009, 10:55:27 »

Istina je najbitna je podrska ,ona je jedna od najvaznijih faktora da dijete ide naprijed! Poljubac
Evidentirano
jadranka
Novi član
*
Postova: 37« Odgovor #4 : Veljača 01, 2009, 06:25:35 »

Mog sanjara je tako okarakterizirala njegova razrednica nakon što je slušala radio emisiju s gospođom Katicom Buljan koja u Zagrebu vodi udrugu Indigo kristalni most. Nikada nisam otišla na razgovor kod gospođe, ali sam je kontaktirala informativno. Zanimale su me njene radionice i predavanja, ali za sada ništa od toga.
Evidentirano

Lijepe riječi vrijede puno,a stoje malo...
Luka Šiško
Gost
« Odgovor #5 : Travanj 26, 2010, 11:54:40 »

Evo pročitao sam cijeli post i moram priznat da me je jako zaintrigirao, iako mi ovo nije prvi dodir sa tim pojmom Indigo djece

Ovo će biti dugi odgovor, zapravo više moja analiza i razmišljanje o svakoj pojedinoj rečenici... Nadam se da ce vam bit zanimljivo Smješko'Ova su djeca osobito nadarena, ali se mogu pobuniti ako se s njima ophodimo kao s malom neukom djecom ili ih želimo podučiti nečemu što već znaju.' - Potpuno se nalazim u ovom, ali zar nije to osobina svakog nadarenog djeteta?


Teško se pokoravaju krutim pravilima i tradicionalnim ulogama. Često ruše pravila i sustave.
- Opet se u potpunosti nalazim u ovome, ali mislim da nije ovo nikakva novost, oduvijek su postojali ovakvi 'revolucionari duha'
Pročitajte Charlesa Baudelairea - 'Cvjetovi zla' kad njega slusam ponekad imam osjecaj da je on dio mene... 'braća po misli' Smješko


Obično tu svoju dozu buntovništva zadržavaju i do odrasle dobi, međutim često je riječ o suptilnoj, mudroj vrsti suprostavljanja kojom zapravo postaju izuzeti od očekivanih pravila. Za njih birokracija kao da ne postoji. Neki bi ih nazvali i izvrsnim manipulatorima.
 -Šta reći na ovo, ubiti ovo nastavljanje na predhodno. Jedino moram reci da ja nikad nisam bio manipulator drugih ljudi, jer mislim da je manipuliranje krajnje sebično i to nije nista vise nego iskorištavanje ljudi na nižem stupnju inteligencije od tvoje, a jedini razlog takve manipulacije je nekakav cilj ili poklon, koji nije nikada nista vise nego nesto iz ovog ranga 'kruta pravila, i tradicionalne uloge' tj. dizanja sebe na društvenoj ljestvici, ili jos gore uništenje drugog, sto se kosi sa načelima Indigo djece.


Odbijaju slijediti zapovjedi i upustva osim ako im zaista dobro ne objasnite zašto bi nešto trebali napraviti.
-ADHD?


 Ne možete im nabiti osjećaj krivnje -jednostavno morate imati snažne argumente. To su ona djeca koja nam postavljaju bujice "nemogućih" pitanja (na koja mi i prečesto neznamo odgovor!).
-Nalazim se u ovom, ali opet... Sta nije to opet osobina nadarene djece? Jer djecu i ljude sa stupnjem inteligencije iznad 130 necete uspjet zavarat, em ce vas skuzit ako lazete, em ce moc svojim mozgom prosudit vaše argumente. Ako prosijecnom čovjeku kazete nešto tipa: 'Lady Gaga ima penis', oni će reci: 'Stvarno? Nemoj me zezat!?' i ako ti potvrdis da si to pročitao u novinama oni će ti vjerovat, dok ce inteligentni ljudi pomislit: 'Jao možda je istina... Ali, najvjerojatnije je cista marketinška fora poput onih kakvi lezbi T.a.t.u.' I eto, nedavno je priznala da nema. Tu se isto vidi kako se lako kontrolira glupom masom, i da svi svemu vjeruju bez sekunde promišljanja o valjanosti iskazaVeoma su kreativna i mogu raditi više stvari odjednom, zapravo lako im nešto drugo odvuče pažnju i skloni su skakati sa jedne stvari/teme/aktivnosti na drugu. Imaju problema sa strpljenjem te teško čekaju red. Teško se nose s rigidnošću i jednodimenzionalnošću našeg (i većine) obrazovnih sustava. Školu često smatraju nužnim zlom i jedva čekaju da završi. Stoga nije rijetko da mnogi od njih naprasno prekidaju školovanje iako su veliki zaljubljenici u knjige i učenje kao takvo. Mnoga indigo "djeca" ostaju s par ispita do diplome i nikad ne završe fakultet/e koje su započeli.
-ADHD?


Njihovi su interesi intezivni i strastveni te potpuno uranjaju u područja koja ih zanimaju, na specifičan hologramski način. Istovremeno vide i cjelinu i djeliće od kojih je sastavljena.
-Inteligentni ADHD-ovci?


Mnogi su indigovci, mladi i oni stariji, strastveni zaljubljenici znanstvene fantastike, mitologije, priče o vilama i čarobnjacima, parapsihologije, igara uloga; zapravo svega što inspirira i potiče njihovu maštu i predstavlja im intelektualni izazov. Skloni su povlačenju u intimni svijet knjiga i mašte i zapravo preferiraju samoću ili uski krug bliskih osoba. Velike gužve ih pomalo plaše i odbijaju.
- Na ovo ću samo reci da sam ja ovakav, ali umjesto mitologije i priča o vilama i čarobnjacima razmišljam o svemiru, nastanku svijeta, fizici i proučavanju Biblije, čisto iz razloga sto su ova područija puno aktualnija, teža za spoznat i recimo to, realnija. Dok su mi priče o vilama i čarobjacima jako zanimljive i sve, ali pitanja i odgovori pre plitki...


Indigo djeca (i odrasli) su često frustrirana lošim načinima na koje se neke stvari rade te znaju bolje načine.
-Interesanto, prepoznajem se u ovom, iako se sada nemogu sjetiti nekog primjera.


Karakterizira ih i ekstremna fizička i emotivna osjetljivost. Izuzetno su osjetljivi na intezivne mirise, buku, vrućinu, jarke boje i gužve. Znaju patiti zbog pretjerane izloženosti svim tim podražajima suvremenog svijeta. Mogu biti skloni različitim alergijskim oboljenjima i problemima s dišnim sustavom. Nužna im je povremena samoća, tišina i mir. Potrebno im je vrijeme za njih same kako bi obnovili svoje (spiritualne) baterije.
-Za mene najzanilmjiviji dio teksta, jer se u potpunosti podudara sa mojim ponašanjem, a nemam neko drugo objašnjenje ili neku drugu grupu ljudi u koju bi ove osobine svrstao.
Jako sam osjetljiv na intenzivne mirise, od kojih sam kao dijete znao padat u nesvjest, a od gužve bjezim uvijek. Alergičan sam na prašinu i grinje, a cijelo sam djetinjstvo imao problema sa dišnim sustavom (od običnih hunjavica, preko bezbrojnih bronhitisa, do upala pluća). Nužna mi je povremena, čak i svakodnevna samoća mir i tišina, jer cak i ako provedem najzanimljiviji dan u životu, a nisam imao svojim '5 minuta' (sto je u stvarnosti bar 3 sata Jezik) bit cu nekako nemiran i osjecat cu nelagodu.
Ovo sa baterijama se samo nadovezuje na potrebu za samoćom mirom i tišinom


Senzibilna su za tuđe probleme i patnje i često za malu djecu neobično svjesna generalnih problema čovječanstva, poput ekološkog zagađenja, ratova i gladi. 
- Moja osobina, ali imam jednu napomenu, ovi tuđi problemi i patnje moraju imat težinu, kod pravih problema moji ce prijatelji od mene dobit sve sto im mogu dati, ali ako se radi o sitnicama poput odlaska tate na informacije od frendice, ili ljubavne probleme tinejđera, moram rec da zazirem od toga i to mi se na neki način gadi, nemogu vjerovat kako moze cura plakat i cijeli dan bit tuzna to sto nece moci dva dana ici van ili sl. A ljudi diljem svijeta umiru od gladi ili su silovani i sl.


No sva indigo djeca imaju snažno razvijenu intuiciju. Naravno često nisu svjesna da se radi o tome, katkada se to događa kroz snove ili vizije, ponekad kroz niz podudarnosti koje povremeno primjećuju, a najčeće se radi o jednostavnim slutnjama koje se ostvare. Drugima se može činiti da su iznimni srećkovići, jer im se mnoge želje ostvaruju, ali indigo djeca znaju da smo mi sami stvaratelji svoje sreće i jednostavno se ravnaju po tom zakonu, usklađujući se s ritmovima prirode i svojim Višim vodstvom.
-Prepoznajem se u ovom. U tolikoj sam mjeri ponekad 'srećković' da me neki ljudi iz razreda nevole čisto iz tog razloga


Indigo djeca (i odrasli) posjeduju izuzetan detektor laži. Takva djeca imaju duboke, mudre, "stare" oči kojima kao da gledaju ravno u vašu dušu i kojima je nemoguće slagati. Laži i manipulacije ih zbunjuju, rastužuju i razljućuju-posebno ako su zlonamjerene. Stoga, često postaju gorljivi istjerivači pravde i istine. Obično upravo indigo djeca "stoljetne" obiteljske drame i tajne iznose na svjetlost dana.
-Nitko meni nemoze lagat, nema sanse, točka! Smješko
Ako me išta na ovom svijetu ljuti onda je to nepravda i laž, progonio bi ih cijeli zivot ako je potrebno...


Izgleda da takva djeca često u ranoj dobi doživljavaju različite oblike zlostavljenja ili doživljavaju neku veliku traumu (smrt roditelja, napuštenost i odbačenost, bolest isl.).
-Nisam na svu sreću proživio veliku traumu u cijelom svom zivotu, ali kao mali sam cijelo, cijelo vrijeme bio bolestan, od problema sa dišnim putevima, do već spomenutih padanja u nesvjest zbog kojekakvih razloga


S jedne strane takva ih iskustva naprosto tjeraju da se okrenu sebi, unutra i da traže duhovno vodstvo i utjehu, te ih čine senzibilnima i empatičnima. Zbog toga bi mogli zaključiti da je upravo takva okolina generator njihovog razvoja. Crno nije uvijek crno.
-Meni su moji problemi sa skolom (ubiti sa ADHD-om samo sto ja to nisam znao) izazvali ovakve 'nus pojave' Smješko


Što se tiče droga, moram reci da ja nikad nisam nista probao, ali sam u ovo kratko razdoblje upoznao dva dečka sa ADHD-om od kojih je jedan delikvent, destruktivan, a drugi pak totalni 'spiritualni' frik koji je cijelo vrijeme u potrazi za smislom zivota.
Obojca nazalost konzumiraju, ili su konzumirali razne droge...


Nažalost često se događa da izuzetna senzibilnost i talenti indigo djece naiđu na nerazumijevanje i ismijavanje, njihove se vizije i mudrost često smatraju poremećajem, bolešću ili u najblažem slučaju rezultatom bujne mašte. Mnoga su od ove djece svrstana u kategoriju poremećaja u ponašanju, poremećaja deficita pažnje (ADD - Attention Deficit Disorder) ili nekog drugog oblika hiperaktivnosti jer se smatralo da imaju problema s pažnjom, disciplinom te se teško koncentriraju na nastavne sadržaje. Međutim, čini se da zapravo obrazovni sustav nije dorastao njihovim sposobnostima i da se ovakva djeca jednostavno dosađuju zbog sporosti i preplitkog sadržaja informacija koje im se u većini škola nude. Ukoliko im date temu koja će ih zaista zainteresirati i biti im izazov vidjet ćete naglu promjenu njihove koncentracije i vjerojatno stvarnu demonstraciju njihovih izuzetnih intelektualnih sposobnosti i zadivljujuće kreativnosti.
-Ovo je upravo ono sto se meni događa, sve do jedne točke Smješko

Zakljucak: Stvarno neznam sta da kazem... Smješko

Evo gotov sam, nadam se da vam se dalo ovo pročitati do kraja i da je bilo zanimljivo mozda i poučno. Nadam se da nisam nikoga uvrijedio, ako jesam unaprijed se ispričavam.

PS: Imam 17 godina ako nekog zanima...
Te se ispričavam na gramatičkim pogreškama Smješko

Edit: Izbacio sam zakljucak Smješko
     
« Zadnja izmjena: Travanj 29, 2010, 11:00:12 Luka Šiško » Evidentirano
pjevacica
Član
***
Postova: 176


« Odgovor #6 : Kolovoz 30, 2010, 04:13:19 »

Super si reko u skolama je preplitko znanje i nacin rada s djecom i ja sam rasterecenje osijetila tek u Montesory skoli gdje sam mogla vise naucit i izrazit kroz svoje razmisljanje i kreativnost a to na zalost nedostaje u nasim skolama redovnim. Tužan djeca imaju pravo razmisljat o zivotu i mastat ,To je normalno i trebalo bi bit shvaceno. Tužan
Evidentirano
 Str: [1] Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  


Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.18 | SMF © 2006-2007, Simple Machines Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!